Табу на дим
За порушення закону - штраф
16 грудня набув чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів ", який забороняє куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів в приміщеннях закладів ресторанного господарства, на стаціонарно обладнаних зупинках транспорту, в підземних переходах, під'їздах житлових будинків, на дитячих майданчиках, у ліфтах, закладах охорони здоров'я, навчальних закладах і т.п.
Одне слово, курці зможуть відвести душу тільки на вулиці або в спеціально відведених для куріння місцях. Злісних порушників закону каратимуть штрафом: в перший раз їх гаманець збідніє на 51-170 грн., За повторне порушення протягом року - на 170-340 грн.
Деякі вважають, що найбільше від цієї заборони постраждають власники ресторанного господарства, адже відтепер діє повна заборона на куріння сигарет і кальянів всередині приміщень ресторанів. Якщо в ресторанах або барах перевіряючі помітять попільнички, то власників закладів оштрафують на суму від 1 тисячі до 10 тисяч гривень. Коли відвідувач, попри заборону, таки закурить цигарку, штрафуватимуть обох: і заклад, і курця.
Обов'язки стежити за дотриманням закону покладена на правоохоронців і Державної інспекції по захисту прав споживачів.
Або порушують права курців?
Юрист ЮФ "Ільяшев і Партнери" Тарас Утіралов запевнив УНІАН, що цей закон анітрохи не обмежує права курців. "Згідно загальновизнаним правовим принципом, права і свободи однієї людини закінчуються там, де починаються права і свободи іншого. Інакше кажучи, реалізація прав і свобод людини (курця) не може перешкоджати реалізації прав іншого (некурящого, який має право на здорове навколишнє середовище). Курці, як і раніше, зможуть палити там, де їх куріння не шкодить здоров'ю тих, хто їх оточує. Крім того, боротьба з курінням є загальносвітовою тенденцією. Приємно, що Україна, з урахуванням описаних нововведень і недавніх нових заборон на рекламу тютюну, в цьому контексті не просто слід світовій практиці, але й знаходиться в числі передових країн ", - зазначив юрист.
Для "Газети"
Вардкес Арзуманян, ресторатор
У перший день після вступу в силу цього закону в наших двох ресторанах відтік клієнтів зменшився приблизно на 15-20%. Приходять відвідувачі і запитують, чи є у нас можна палити. Якщо немає, вони повертаються і йдуть. Введення цього закону - це мінус насамперед для бюджетів міста, держави. Тому що, по-перше, ті підприємства громадського харчування, які купували ліцензії на тютюн, тепер їх не будуть купувати. По-друге, як тільки закон набув чинності, одразу зменшилися продажі на 20%. Відповідно, зменшилися продажі і в таких великих корпораціях, як пивні, і інших, які наповнюють бюджет міста та держави. А тепер порахуйте, чи штрафами курців в 51-170 грн. буде перекрито ті надходження, які втрачені. Звичайно, ні.
Юрій Назарук, ресторатор
Андрій Худо,
Тут треба дивитися в сегментах бізнесу. Якщо говорити класично про ресторани, то, на мою думку, це, навпаки, позитивно вплине на бізнес (вся Європа працює саме так), тому що в ресторані людина споживає їжу, напої, а коли хоче покурити, то виходить в спеціально відведене для цього місце. Якщо говорити про пабні місця, де люди люблять збиратися просто попити пива, їм за звичкою одразу хочеться закурити. То на пабні місця заборона на куріння буде впливати, принаймні на перших порах вони будуть в мінусі. Але треба вчитися культури, звикнути до того, що треба вийти покурити і повернутися. ")
0 ресторатор
Переглядів: 1216 | Коментарів: 0 | (0) |
Євро
| ||||||
Інші новини що можуть Вас зацікавити:
|
1
Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі в даній статті.